Syöttityypin valinta – jyväsyötti, palasyötti vai pastasyötti?

Sisätiloissa hiiriä voi torjua käyttövalmiilla syöttirasioilla, jotka on hyvä sijoittaa hiirten kulkureiteille ja seinänvierustoille. Syötteihin on valittu ruoka-aineita, jotka houkuttelevat hiiriä luontaisesti. Näin ne tarttuvat nopeasti syöttiin.

Jyrsijämyrkkyvalmisteiden maittavuus on tärkeä tekijä valmisteen toimivuudessa. Maittavuus takaa tehokkaan syönnin, ja lopputulos saavutetaan nopeammin ja varmemmin kuin käsittely heikosti maistuvalla jyrsijämyrkyllä. Syöttien maittavuutta tutkitaan osana hyväksymismenettelyä, ja sen on oltava 20 % kokonaisravinnonkulutuksesta.

Syötinvalinta

Valitse syötti käyttökohteen mukaan. Tärkeää on, että syötti säilyttää maittavuutensa käyttökohteen olosuhteissa. Lämmitettyihin tiloihin, omakoti- ja rivitaloihin sekä kesämökeille jyväsyötti on hyvä valinta. Jyväsyötti sisältää mm. kaurahiutaleita, maissia ja auringonkukan siemeniä. Pastasyötti sopii hyvin sekä lämmitettyihin että lämmittämättömiin tiloihin, kuten omakotitaloihin, kesämökeille ja vajoihin. Pastasyötti on erittäin maittava, ja sopii hyvin akuuttiin hiiriongelmaan. Kosteudelle alttiissa tiloissa, kuten rantasaunoissa ja kellareissa, palasyötti säilyttää parhaiten koostumuksensa ja maittavuutensa.

Joskus on hyvä myös vaihdella syöttityyppiä, hiiri on utelias ja syö mielellään useasta ravintolähteestä. Tehoaineen vaikutus näkyy hitaasti 4-10 päivässä, vaikka pieni määrä syöttiä jo riittää. Tehoaineena 342- ja Ratex-syöttirasioissa on antikoagulanttia, joka vaikuttaa veren hyytymiseen. Tehoaineelle on olemassa vasta-aine, jota eläinlääkärit voivat annostella lemmikeille, jos ne varovaisuudesta huolimatta ovat päässeet syömään syöttiä.

Syöttirasiat on hyvä tarkastaa säännöllisesti torjunnan aikana, vähintään kerran viikossa. Jos kuolleita hiiriä löytyy, niihin ei pidä koskea ilman suojakäsineitä. Kuolleet hiiret ja tyhjät pakkaukset voi hävittää sekajätteen mukana. Ylijäänyt syötti lajitellaan vaaralliseen jätteeseen.

Rotat esiintyvät tyypillisimmin taloyhtiön huonosti suojatuissa jätetiloissa. Myös lintujen ruokinta houkuttaa rottia talojen pihoille. Rottien torjumiseeni voi käyttää rotanloukkuja. Ne kannattaa sijoittaa rottien kulkureiteille, suojaiseen kohtaan, johon rotat uusia asioita varovina helpommin uskaltavat käydä. Syöttinä voi käyttää esim. leipää, suklaata tai maapähkinätahnaa.

Tutustu tarkemmin eri syöttirasioihin täältä.

Katso myös