Mikä on myyräkuume?

Myyräkuume on viruksen aiheuttama infektiotauti, jota metsämyyrät levittävät.

  • Itämisaika on pitkä, 2–6 viikkoa. Viikkojen takainen tartunta voi yllättää vaikka lomamatkalla.
  • Tauti alkaa yleensä rajuna kuumeena, johon liittyy päänsärkyä, lihassärkyä ja pahoinvointia. Muut oireet, kuten munuaisperäiset selkäkivut tai näköhäiriöt, tulevat pari päivää myöhemmin. Tauti voi aiheuttaa myös munuaisten äkillisen vajaatoiminnan.
  • Myyräkuumeeseen ei ole antibioottihoitoa, se on on virustauti. Kipuja voidaan lievittää lääkkeillä. Myös nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Valtaosalla potilaista toipuminen alkaa itsestään noin viikon sairastamisen jälkeen ja he paranevat ilman pysyviä vaurioita. Tautiin ei ole rokotetta.

Korkeat metsämyyräkannat Itä- ja Etelä-Suomessa syksyllä 2019 lisäävät merkittävästi myyräkuumeriskiä näillä alueilla. Riski on suuri marraskuusta tammikuulle, jolloin metsämyyrät hakeutuvat ihmisasutuksiin. Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastutaman pölyn välityksillä. Tartuntamahdollisuus on suurin ulkorakennuksissa, joihin metsämyyrillä on pääsy. Tämä on hyvä ottaa huomioon esim halkopinoista puita otettaessa.